Tace- niezbędne w gastronomii

Tace gastronomiczne są nieodłącznym elementem wyposażenia restauracyjnego. Doskonale sprawdzają się również w domu, przy serwowaniu gościom posiłków podczas imprez okolicznościowych. O tym, że tace są niezbędne w gastronomii, wiadomo od tysięcy lat. Przykładem może tu być taca kelnerska, która stanowi absolutny must have wyposażenia restauracyjnego. Tace towarzyszą naszemu biesiadowaniu od czasów antycznych.  Były one wytwarzane przez pierwsze, wielkie starożytne cywilizacje jako akcesorium, które udogadnia proces podawania potraw.

Tace gastronomiczne- wymiar estetyczny

Tace gastronomiczne powinny prezentować się nienagannie. Kelner serwując potrawy- ma bezpośredni kontakt z gośćmi restauracyjnymi. Warto więc zadbać o to, by zamawiane przez nich potrawy były zaprezentowane w odpowiedni sposób. Na rynku można znaleźć wiele modeli tac. Przy wyborze tych akcesoriów, powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy będą się odpowiednio komponowały z charakterem miejsca, w którym przyjmujemy gości. Przykładowo, taca drewniana wspaniale komponuje się z ciepłym wystrojem sali restauracyjnej, w której serwuje się dania regionalne lub podaje się kuchnię domową. Innej estetyki wymaga taca kelnerska, użytkowana w restauracjach, które prezentują nowoczesne, zimne wykończenie.

Wyposażając punkt gastronomiczny, restaurację czy kawiarnię, warto tworzyć spójną kompozycję estetyczną danego miejsca. Dotyczy to nie tylko restauracyjnych motywów przewodnich, ale również dodatków i akcesoriów, które składają się na wystrój wnętrza. Warto wiedzieć, że taca kelnerska może być wyprodukowana z różnego rodzaju materiałów, np. melaminy, stali nierdzewnej, szkła, aluminium. Taca drewniana również “niejedno ma imię”. Możemy nabyć tacę wykonaną z laminowanego drewna mahoniowego, akacjowego, lub orzecha włoskiego. Dużą popularnością cieszą się również tace gastronomiczne wykonane z  kamienia łupkowego osadzona w oprawie z litego dębu z widoczną korą.

Tace kelnerskie możemy nabyć w różnych kształtach i wymiarach. Największym zainteresowaniem cieszą się klasyczne, prostokątne lub owalne tace.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Releated

Tace gastronomiczne- dopasowane do charakteru miejsca

Kompletując tace gastronomiczne, warto zwrócić uwagę na ich kształt. Należy wybrać takie tace, aby ich rozmiar był dopasowany do wielkości i ilości talerzy, na których serwowane są posiłki lub napoje. Wśród niezliczonej ilości kształtów, dużym zainteresowaniem cieszą się klasyczne tace kelnerskie: owalne, okrągłe, prostokątne.  W sklepach możliwe są do nabycia tace w kształcie drewnianej skrzynki, […]

Wytrzymałe tace gastronomiczne- jak je wybrać?

W branży gastronomicznej takie cechy produktów, jak wytrzymałość są bardzo pożądane. Intensywne użytkowanie zastawy, tac, urządzeń kuchennych wpływają na ich “żywotność”. Warto więc już na poziomie nabywania tych przedmiotów, warto zwracać uwagę na materiały, z których są wykonane. Jednym z ważniejszych akcesoriów  używanych pracy w gastronomii są tace. Wśród wielu modeli, najchętniej wybierane są tace […]